Snelheid van de toekomst

Intel dacht in 1981 jaarlijks 10.000 microprocessors te verkopen. In 2003 waren het er al meer dan 100 miljoen. Dat is 10.000 keer zo veel! Een PC van enkele honderden euro’s heeft meer rekenkracht en geheugenopslagcapaciteit dan een computer die nog geen 20 jaar geleden een paar miljoen euro’s kostte en die in een flinke gekoelde zaal moest worden gehuisvest.

Maar ook: Als de technologische ontwikkeling van auto’s in de afgelopen 25 jaar net zo snel was gegaan als die van computers, zou een gemiddelde auto nu minder dan € 10,- kosten en 1.000.000 kilometer op één liter benzine rijden.

Dit soort zaken zet mij bijna dagelijks aan het denken.

Is een bepaalde ontwikkeling een hype of is het duurzaam en blijvend wat ik rondom me heen zie veranderen?
Online winkelen bijvoorbeeld is handig. Maar bedrijfseconomisch gezien zie je de omzet verschuiven naar bedrijven die sterk zijn in online maar ook veel minder verdienen dan de oorspronkelijke winstgevendheid van bedrijven waar ze de omzet vandaan en bij weg concurreren.

Wat u nog niet wist over Zalando, een oud-medewerker vertelt: “Wat u nog niet wist over Zalando”. Tot zover het verhaal van de oud Zalando medewerker. Terug naar mijn verhaal.

Marges onder druk
Prijsvergelijkers maken de prijzen zeer inzichtelijk en transparant maar zorgen dat de marges daardoor zeer fors onder druk staan. Daarnaast voegen we binnen bijna iedere webwinkelaanpak gigantische kosten voor logistiek, transport en marketing toe. Is dat economisch een goede ontwikkeling? De long tail strategie schijnt online belangrijk te zijn. Maar de 20/80 regel blijft ook bij webwinkelomzet, bij de clicks bestaan. Hoe zit het dan met voorraadmanagement, met financieringskosten, met voorraadafschrijving? Is dat nu zo wezenlijk anders dan bij de traditionele bricksomzet?

Vindt de consument het nu werkelijk wel zo handig, laat staan gezellig, dat kopen online? Dat thuisblijven voor de bezorger? Die hoge verzendkosten? Dat kopen van producten die je van tevoren niet kunt zien, voelen, ruiken of kunt passen? Ruilen of terugbrengen kan lastig zijn, moet je weer helemaal naar het postkantoor. Is het vooraf betalen wel veilig? Gezellig een middagje shoppen of boodschappen doen, samen, als onderdeel van een bloeiend gezinsleven is voorbij doordat rationele ontwikkelingen het van emotionele zaken winnen. Moeten we daar blij mee zijn, maatschappelijk gezien?

Is het niet juist de combinatie van clicks en bricks die het doet, maar veroorzaakt deze combinatie ook niet dat de huisvestingskosten van de winkels procentueel stijgen, de omloopsnelheid in de winkels daalt, de productiviteit ook en dus de omzet per m2 aanmerkelijk daalt. En omdat dat echt niet gecompenseerd wordt door die online omzet winstbijdrage zijn we lekker in de aap gelogeerd.

Is de omnichannelstrategie werkelijk de juiste?
Over een aantal jaar zullen we de antwoorden op deze vraag weten. Warren Buffet vertelde in dit verband overigens ook een mooi voorbeeld: Begin 1900 waren er in Amerika ca 2000 autofabrikanten, vandaag zijn er van deze 2000 nog maar 3 over (voor zover ze nog echt zelfstandig bestaan). M.a.w. hier heb je een industrie die de wereld fundamenteel veranderd heeft, maar waarvoor geen goed “verdienmodel” gevonden is. De luchtvaartindustrie is overigens ook zo’n industrie. Warren Buffett denkt dat hetzelfde geldt voor het internet. Succes voor nu met uw keuze… en bekijk ook nog even dit bericht.

 

 

Onthoud een ding : Ervaring is wat je bezit, kort nadat je het nodig had.

 

En als u dan toch bezig bent met denken en tegelijk verbaasd zijn, bekijk dan eens het onderstaande filmpje over de mogelijkheden van Captcha.