Brabant

Als geboren Bosschenaar en getogen Veghelaar is niets Brabants mij vreemd. Ruim 30 jaar ondernemerschap in Nederland hebben me óók geleerd dát er verschillen zijn en wát de verschillen zijn van Brabant ten opzichte van de rest van Nederland.

We zijn te weinig trotsop wat we hebben en wat we zijn. We noemen anderen daarom vaak te chauvinistisch, in mijn woorden is dat veel gebakken lucht verkopen. Maar een beetje extra “be good, tell it” gedrag lijkt me voor de toekomst van Brabant meer dan welkom.

Wist U bijvoorbeeld dat ASML meer toegevoegde waarde creëert dan de hele haven van Rotterdam? De instroom en groei van nationale en internationale topbedrijven wordt in Brabant steeds zichtbaarder. We laten ons nog al eens een keer de kaas van het brood eten.Zijn te goedgelovig, helpen anderen aan ideeën die vervolgens met de volle buit weglopen. Wat meer ‘what’s in it for me’gedrag zou hierin veel kunnen verbeteren.

Wist U dat ASML meer toegevoegde waarde creëert dan de hele haven van Rotterdam?Liever in Amsterdam
Hoofdkantoren van grote bedrijven zoals Philips, CHV, DMV Campina, Boerenleenbank, e.d. zijn in de loop der jaren uit Brabant verdwenen met bijvoorbeeld als argument, dat de topmedewerkers, die het bedrijf op financieel, strategisch en marketinggebied nodig heeft, liever in Amsterdam wonen dan in een provinciestad.
Of dat er niet de juiste opleidingen zijn, dit met twee Brabantse topuniversiteiten aan boord. Of dat Eindhoven Airport niet groot genoeg is. Of de mobiliteit en de verkeersdoorstroming is een probleem. Wat een klinkklare onzin. Het was gewoon goed lobbywerk van buiten provinciale of gemeentelijke krachten die deze hoofdkantoren, met behulp van wat subsidie, deed verhuizen.
Wij, Brabantse beslissers, dachten:  “Het zal allemaal wel zo’n vaart niet lopen”, of gedragen ons toch, gezien onze eeuwenoude roots, ‘roomser dan de paus’. Dat is jammer, want door vertrekkende hoofdkantoren lever je als provincie, als economisch gebied, extra economische slagkracht in, dat is duidelijk.

Wij, Brabantse beslissers, dachten:  “Het zal allemaal wel zo’n vaart niet lopen”, of gedragen ons toch, gezien onze eeuwenoude roots, ‘roomser dan de paus’.

Grootste economie van Nederland
Toch zijn we met Brabant onderweg om binnen een jaar of tien de grootste economie van Nederlandte worden. De effecten van de inzet op Regio Brainport, Maintenance Valley en Food Valley, netjes verspreid over Brabant, worden stap voor stap zichtbaar.
Dat groeien tegen de verdrukking in is ook zo’n typisch Brabantse eigenschap.

Deze column werd ook gepubliceerd in het Financieele Dagblad d.d. 16/12/2013