Debiteuren

Wij presenteren u: de smoesjes top 10.

10. Ik weet van niets

Om geen gezichtsverlies te lijden, is het aanwijzen van een andere veroorzaker van financieel leed een veelgebruikt middel. Veelal moeten postbezorgers het hierbij ontgelden. “Ik heb nooit eerder iets van Bierens ontvangen”, of “Ik heb wel aangetekende brieven ontvangen, maar er zat niets in die enveloppen”.

Soms wordt, onder het mom ‘nooit geschoten is altijd mis’ ook teruggepakt op clichés die op school al niet werkten “Ik heb nooit iets ontvangen. Mijn hond zal de facturen wel hebben opgegeten”.

9. Allang overgemaakt

Ook de bankiers worden geregeld aangewezen als verantwoordelijke. “Het geld is allang overgemaakt. Als dat niet is aangekomen, is er vast iets fout gegaan bij de bank”. Dat het hier om een smoesje gaat blijkt wel uit het vervolg. De computer van de wanbetaler crasht spontaan op het moment dat wij vragen om een bewijs van overschrijving. Zo toevallig kan het leven zijn.

8. Verkeerd verbonden

Bij veel smoesjes staan technische problemen centraal. Niet alleen geven computers vaak net als het geld overgemaakt moet worden de geest, ook worden telefoonnummers vaak spontaan doorverbonden naar verkeerde telefoons. Het is opmerkelijk hoe vaak dit gebeurt. Wij bellen regelmatig met debiteuren om afspraken te maken. Wordt onze toon dwingender, dan blijkt het telefoonnummer dat wij tot dan toe gebruikten ineens bij een totaal ander persoon te horen. ‘De heer Jansen? Nooit van gehoord’. Toch bijzonder dat, als je later met een ander toestel naar dat nummer belt, de heer Jansen ineens wel opneemt.

7. Retour afzender

Wil je helemaal onvindbaar worden? Soms krijgen wij aanmaningen retour met de melding dat de debiteur is verhuisd. Als het adres van de debiteur onbekend is, kan dit de boel vertragen. Natuurlijk is het verstoppertje spelen snel afgelopen als de bedrijfsnaam nog steeds aan de gevel op het oorspronkelijke adres prijkt.

6. Naar de rechter

Wellicht werkt dit bij een gemiddeld incassobureau, maar ook onze advocaten en juristen worden weleens ‘bang gemaakt’ met de belofte op gerechtelijke stappen. “Als jullie mij nog eens benaderen over die factuur, zal u zich voor de rechter moeten verantwoorden. Wilt u de kosten dragen van een procedure waaruit blijkt dat ik uw cliënt niets verschuldigd ben? Ga uw gang”. Het is toch opmerkelijk hoe snel de wanbetaler van gedachten verandert als wij melden dat we de dagvaarding graag tegemoet zien.

5. Bank spekken

Deze keer geen smoesje over waarom niet betaald moest worden, maar wel een creatieve manier om aan het verschuldigde geld te komen. Eén van onze debiteuren had nog een flinke factuur open staan, maar naar eigen zeggen was het banksaldo van zijn adviesbureau niet toereikend. Dus bedacht hij een lucratief verdienmodel. Elke keer als wij hem benaderden, zou hij €300,- per uur rekenen voor zijn informatie en advies.

4. K.O.

Zoeken naar een geldige reden om niet te hoeven betalen vergt natuurlijk wat creatief denkwerk. Voor wanbetalers kan het soms makkelijker zijn om de zwakke argumenten te ondersteunen met sterke spieren. “U laat mij vanaf nu met rust, anders heb ik nog wel wat mannetjes die u thuis willen opzoeken om mijn argumenten ‘kracht’ bij te zetten”.

3. Over mijn lijk

Sommige debiteuren zijn echt als de dood dat ze alsnog moeten betalen en gaan zover dat ze een overlijdensadvertentie plaatsen om ons ervan te overtuigen dat ze niet langer onder ons zijn. Het is wel even schrikken als de wijlen debiteur weer uit de dood herrezen blijkt om kerstinkopen te doen. Vreemd genoeg is dit niet het enige voorbeeld van morbide smoesjes.

2. Internetcafé ‘bushbush’

Via de e-mail ontvingen wij een zeer plausibel excuusje. “Ik kan u niet beantwoorden, omdat ik niet in het land ben maar midden in de jungle zit. Daardoor kan ik geen contact opnemen met de bank.” De internetcafés in het oerwoud zijn ook niet meer wat ze geweest zijn.

1. Bang, banger, bangst

Zware psychische of fysieke aandoeningen kunnen soms een geldige reden zijn voor een latere betaling. Maar wat denkt u hiervan? “Ik heb een vreemde fobie. Ik durf mijn brievenbus niet leeg te halen omdat ik bang ben voor wat erin zit. Ik wist dus niet dat ik nog een schuld had”.