‘Er zijn vast meer mensen die mijn gezonde ontbijt met bloemkoolpuree lusten, dacht ik’

Ik las in het financieel dagblad het onderstaand artikel

Een pak roze koeken vult niet, maar maakt wel dik, weet gezondheids­wetenschapper Berend Eberson uit eigen ervaring. Daarom maakt hij met Grünten gezondere snacks, zoals bananenbrood met courgette en pastinaak. ‘Toen ik begon, wist ik niks van ondernemen.’

Als puber was Berend Eberson (30) te dik. Zijn zak- en kleedgeld ­besteedde hij aan koeken, toetjes en chocola. Als het maar zoet en goedkoop was. Een supermarkt was onder schooltijd nooit ver weg.

Hij is veertien en voor zijn gevoel is iedereen om hem heen bezig met ‘coole dingen’, behalve hij. Met elke hap probeert Eberson even niet te voelen, zichzelf even niet met anderen te vergelijken. ‘Eten was een zacht dekentje over al die gedachten.’

In grote, wijde kleding verstopt hij zich. Maar hoe wijd de kleding ook is, zijn lichaam zit niet lekker. Als in de zomer de Amsterdamse parken en kaden zich ­vullen met halfnaakte mensen, houdt hij zijn T-shirt aan. Hoe warm het ook is.

Eberson wisselt drie keer van school. ‘Ik werd niet gepest, maar ik voelde altijd de druk er op een bepaalde manier uit te zien, dat ik moest meedoen aan een spel.’ Pas in zijn examenjaar zit hij op zijn plek. Want: op het Ivko, in Amsterdam, kon je jezelf zijn. ‘Iedereen was daar bisek­sueel, tenzij het tegendeel was bewezen.’

Drie weken na zijn eerste dag op het Ivko komt hij uit de kast. Dat jaar koopt hij zijn nieuwe lievelingsjas: een tweedehands bontjas. Een grote, wijde jas, maar vooral: opvallend. Kleding is niet langer bedoeld om in te verdwijnen.

Een pot bloemkoolpuree
Zo’n 30 kilo lichter studeert Eberson gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar leert hij dat het gros van de Nederlanders niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ­groente komt. Zelf lepelt Eberson elke dag een pot eigengemaakte bloemkoolpuree met appel, yoghurt en kaneel leeg in de collegebanken. Bloemkoolappeltaart­ontbijt, noemt hij het. Het is zoet, het vult en het is groente.

 ‘Ik wist nog niks over ondernemen en hij schoot honderdduizend gaten in mijn ondernemersplan.’

Met ondernemen is Eberson dan nog niet bezig. Wanneer hem duidelijk is dat zijn toekomst niet in de academische wereld ligt, verlegt hij zijn focus. In zijn tussenjaar tikt hij ‘ondernemersplan schrijven’ in de zoekbalk van Google. Zijn broertje en vader eten inmiddels ook zijn ‘appeltaartontbijt’ met bloemkoolpuree. Dan vinden vast meer mensen het lekker, is het idee.

Op zoek naar advies mailt hij serie­ondernemer Manon van Essen die eerder de groentepizzabodem tot een succes heeft gemaakt. Binnen de kortste keren zit Eberson aan tafel met Abel Slippens, voormalig ceo van Sligro, met wie Van Essen een klein fonds voor innovatieve, jonge voedingsmerken heeft. ‘Ik wist nog niks over ondernemen en hij schoot honderdduizend gaten in mijn ondernemersplan.’

‘Stephanie’
Vijf jaar verder draait zijn bedrijf Grünten een omzet van €200.000. De zoete snacks en ontbijtjes, met 30% tot 45% aan groenten, liggen in de schappen van onder meer AH to go en groothandel Sligro.

De komende maanden zijn spannend. De bijna drie ton aan investeringen van de fundraiser en een angel investor raken op. Een nieuwe investeringsronde moet eenzelfde bedrag ophalen om te groeien.

Intussen heeft Eberson antwoord op de vragen van Slippens. Zo richt zijn bedrijf zich intussen op de persona ‘Stephanie’. Ze is eind twintig, werkt in de marketing en wil gezonder snacken. Dat is ook te zien aan de prijs: niet iedereen legt twee euro neer voor een kruidkoek.

Maar als je het ‘calorisch tegen elkaar afzet’, zoals de gezondheidswetenschapper zegt, is het een goede prijs. ‘En eigenlijk is het toch heel weird dat een pak roze koeken maar een euro kost?’

Lees hier het volledige artikel