Frikandel

Het is frikandel. Niet frikadel. Want dat is een gehaktschijf. De frikandel is geen schijf maar een worst. Daarom schrijven we frikandel met een “n”. Wij hebben een haat-liefde verhouding met de frikandel. “Onze” frikandel mogen we op zijn Brabants zeggen. Want hij is uitgevonden door Jan Bekkers uit Deurne in 1958.

De frikandel was het mikpunt van hoon en spot en werd geschoffeerd tot op het bot. In de bijbel staat immers geschreven “Wat men liefheeft, kastijdt men”. Daarom straft de Nederlander keer op keer de worst, die hij zo liefheeft. De laatste volkstelling wees uit dat we elk jaar meer dan 30 frikandellen per persoon eten. De frikandel kan daarom victorie kraaien want hij haalde de kroket in.

Wereldrecordhouder frikandellen verkopen
Een van mijn zelfopgelegde doelen als CEO van Sligro was de grootste frikandellen verkoper ter wereld te worden. Dat klinkt als een zeer ambitieus doel, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen, dat er buiten Nederland nagenoeg geen frikandel te koop is m.u.v., de Spaanse Costa’s en vreemd genoeg krijg je als je in België een frikandel bestelt een gehaktbal. Begin 2001 is me dat met ons team gelukt en sinds die tijd mag Sligro zich tot en met vandaag jaarlijks de wereldrecordhouder frikandellen verkopen noemen, met een wereldmarktleideraandeel* van meer dan 30%!

 

Een wereldmarktleideraandeel van meer dan 30%!

 

Samenstelling
Er wordt vaak gesuggereerd dat er van alles en nog wat in een frikandel zou zitten: slachtafval, uiers, koeienogen en vet. Tegenwoordige producenten (vroeger werd hij door slagers gemaakt) moeten daar echter niets van weten. In de moderne frikandel vindt men kippenvlees (40%) dat achterbleef op het karkas na het fileren, ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.

Frikandel speciaal
Een frikandel speciaal is een in het midden opengesneden frikandel gevuld met mayo, curry en uitjes, in de wandelgangen ook wel “open been” of “open ruggetje” genoemd. Mijn favoriete frikandelgerecht is een “catamaran” (zo wordt hij in het westen van het land genoemd) of “waterfiets” (u raadt het al: naamsgebruik in het zuiden van het land, want hier kennen we geen kapsones). Dat is een bakje friet/mayo met twee frikandellen aan beide zijkanten. Je moet er iets voor doen om wereldkampioen te worden!

De les?
Zelfgekozen simpele of originele doelen kunnen bepaald inspirerend voor jezelf en je hele team werken, ook in een tijd dat alles economisch tegenzit en het buiten somber is. Een bijkomend extra voordeel c.q. effect is dat je plotseling in een bepaald segment niet meer te klein voor tafellaken en te groot voor servet bent. En dat geeft weer zelfvertrouwen.

*wereldmarktleideraandeel = 24 letters, mooi scrabble- of wordfeud woord!