Wat hebben Annemarie van Gaal en Winston Churchill gemeen?

Wat hebben Annemarie van Gaal en Winston Churchill gemeen? Ze denken hetzelfde over ondernemers.

 

Sommige mensen zien de ondernemer als een op buit beluste wolf, die men dood moet slaan. Anderen zien hem als een koe, die men zonder ophouden kan melken. Maar slechts weinigen zien hem zoals hij werkelijk is: het paard dat de kar moet trekken.

 

Bovenstaande uitspraak wordt aan Sir Winston Churchill toegedicht. Ik weet niet hoe hij er opkwam, vanuit welke functie hij dit zo uitsprak en in welk verband, maar gezegd heeft hij het, volgens de annalen.

Afgelopen week werd ik, als reactie op mijn blog “Governance bij familiebedrijven”, door iemand gewezen op een column in het FD van enkele maanden geleden, van de hand van Annemarie van Gaal. Welke ik onderstaand plaats.

Column in het FD door Annemarie van Gaal.

Recent werd ik tijdens een bijeenkomst van familiebedrijven bij van Lanschot Bankiers gewezen op het boek “Succesgids voor families met een bedrijf” (ISBN 90209 45564-NUR 780). De schrijver is Theo Compernolle. Vanuit zijn professionele ervaring als psychiater, pionier van de familietherapie, met grote kennis van stresstherapie en -management en als consultant van talloze familiebedrijven schreef hij dit boek. Zijn uitgangspunt is om rationele en emotionele problemen in families met een bedrijf te voorkomen of op te lossen en op die manier bij te dragen tot het succes van deze bedrijven. Ik heb het boek inmiddels gelezen en zou het liever eerder gelezen willen hebben. Het is immers makkelijker te voorkomen dan te genezen.