Diefstal

Soms word je in je bedrijf opgeschrikt door een medewerker die tegen de lamp loopt vanwege een geconstateerde diefstal. Als het bedrag van de vermoedelijk gestolen goederen pittig is te noemen en de betrokken persoon tot het (middle) management behoort, maakt zo’n voorval vaak op iedereen die bij je werkt nog eens extra indruk. Collega’s die er niets van begrijpen en het bijna niet kunnen geloven.

“We trokken veel met hem op, bespraken veel met hem en hij maakte zo’n betrouwbare indruk.” Boosheid: “Toen dit en dat gebeurde, liep hij vooraan om met het vingertje te wijzen”. Teleurstelling: “Ik dacht dat we het bij ons zo goed voor elkaar hadden, omdat ons beveiligingsmotto altijd luidt:

Probeer de kat niet op het spek te binden, want het vlees is soms zwak en het is beter te voorkomen dan te genezen.Vaak werd ik door diverse medewerkers zelf ook aangesproken: “Jij hebt zeker slecht geslapen? Ben je niet héél erg kwaad? Voel je je niet de leider van een criminele organisatie?”

Maar in alle eerlijkheid: ik ben en was bij iedere vangst steeds weer opgelucht. Je weet dat het gebeurt: diefstal door medewerkers. Je weet alleen niet waar, wanneer, hoe, door wie en hoeveel en dat geldt voor ieder bedrijf in Nederland.

Stel dat 1% van je medewerkersbestand oneerlijk is en dus 99% betrouwbaar, dan heb je dus zo uitgerekend hoeveel boefjes je aan het werk hebt. Dus steeds als je weer een dief te pakken hebt en hem ontslaat op staande voet, is je organisatie weer een stukje eerlijker. Hoe lang dat weet je niet. Er komen nieuwe mensen binnen en ook veranderen soms de omstandigheden van mensen dusdanig dat ze crimineel worden.

Je kunt van iedere geconstateerde interne fraude ook keer op keer weer iets leren, want je hebt op dit moment op dat gebied méér slimmeriken aan het werk dan je voor mogelijk houdt. Waar moeten de controles van je organisatie en de preventieve werkwijze(n) nóg beter worden?

Het huidige waarden- en normenverval, gecombineerd met het stééds méér vervagende mijn- en dijn-begrip, maakt beveiligen en altijd waakzaam zijn op fraude als ondernemer helaas bittere noodzaak. Camerasystemen, administratieve steekproeven, toegangs- en uitgangscontroles, kliklijnen, noem maar op. Maar je kunt van je bedrijf geen Fort Knox maken en iedereen, zowel klant als medewerker, benaderen als potentiële boef. Er moet binnen een plezierige open sfeer gewerkt kunnen worden. Het moet klantvriendelijk zijn en wat het belangrijkste is, bijna al je medewerkers zijn en blijven gelukkig wél te vertrouwen.