Luiers

Artikel van de website Express Business van vrijdag 23 november 2012.

Verkoop luiers voor ouderlingen overtreft die van luiers voor babies



In Japan heeft de verkoop van luiers voor ouderlingen vorig jaar voor het eerst die van luiers voor pasgeborenen overtroffen. Dat blijkt uit de jaarresultaten van het Japanse bedrijf Unicharm, dat specialiseert in hygiëneproducten.

Japanse supermarkten passen hun verkoopsstrategieën steeds meer aan de verouderende bevolking aan. ‘In de jaren tachtig en negentig van vorige eeuw was onze strategie vooral gericht op gezinnen, vandaag op mensen van de derde leeftijd,’ zegt Shohei Murai, executive vice president van Azië’s grootste supermarketketen Aeon Co.

Japanse bedrijven zetten zich schrap om zich te verzekeren van een deel van de 1.400 miljard dollar die consumenten ouder dan zestig er jaarlijks spenderen. In oktober va dit jaar was ruim 23,3% van de bevolking ouder dan 65.

De Japanse geboortecijfers zijn nu zo laag en de levensverwachting zo hoog dat het land “evolueert naar een type van maatschappij die we enkel kennen uit science-fictionfilms.” Dat zegt Nick Eberstadt, een demograaf die al jaren artikels publiceert over het probleem van de dalende vruchtbaarheidsgraad. De demografische situatie is volgens hem in geen enkel land zo onheilspellend als in Japan.

Eberstadt voorspelt dat Japan – waar de gemiddelde vrouw slechts 1,3 kinderen baart terwijl de levensverwachting er steeds verder blijft toenemen – “tegen 2040 één honderdjarige zal tellen voor elke pasgeborene.” De Japanse bevolking zou tegen dan ook al met 20% gedaald zijn, met alle sociale en economische gevolgen van dien. (Volgens berekeningen van de Oeso staat ook België er slecht voor met een ratio werkende/gepensioneerde van 2 tegen 1 in 2050.)

‘Toch schept deze evolutie ook kansen,’ aldus Naoki Fujiwara, chief fund manager bij Shinkin Asset Management Co. ‘Japan wordt een testcase van hoe een moderne retaileconomie de overstap kan maken waarbij de focus van de traditionele, jonge consument wordt verlegd naar oudere consumenten.’

‘Japan kan een model worden. Winkels worden gerenoveerd; het productaanbod wordt aangepast. Het zal zijn tijd duren, maar onze inspanningen zullen niet enkel in Japan succesvol zijn, ook in andere landen.’