Kantelaars

De wereld wordt momenteel in een zeldzaam hoog tempo opnieuw economisch geordend. ‘Business as usual’ bestaat niet meer. We ervaren als ondernemers allemaal ongekend hoge turbulentie. Ondernemingen gaan in een recordtempo failliet. Hele marktsegmenten staan op het punt te verdwijnen.

‘Compleet anders in denken worden als ondernemer’ is dringend nodig wil je de kop boven water kunnen blijven houden. Iedere branche, iedere tak van sport komt op dit moment aan de beurt. Heel goede bedrijven, echte kampioenen van de (oude) competitie, komen nu tot de conclusie dat er een nieuwe competitie is gestart en dat de spelregels volkomen anders zijn. Een complete reset. Dit zie je één keer in de 50 tot 100 jaar. Dit zijn de kantelpunten in de geschiedenis.

Andersdenkende ondernemers
Door “polderen” is nog nooit een transitie tot stand gekomen. Haast is geboden. Dus we kunnen als ondernemers wel blijven wachten op de politiek, maar uit die hoek zal het echt niet komen. Het ene rondje bezuinigingen op laten volgen door nog een rondje belasting en lasten verhogingen levert geen enkele bijdrage aan herstel.

We hebben ‘kantelaars’ nodig, andersdenkende ondernemers. Er zijn immers nog volop nieuwe mogelijkheden. Maar het is niet makkelijk ze te vinden. We leven nu eenmaal in Nederland waar economie en de perceptie over onze eigen welvaart nog steeds fors neerwaarts gericht zijn. Dat zit in onze van oorsprong, calvinistische genen denk ik. We potten ons geld liever op momenteel en dat leidt tot een veel minder dynamische economie. Deze ellende duurt inmiddels al vier jaar en er is nog geen enkel zicht op herstel. Iedereen vreest bijna tegelijkertijd dat de komende jaren de Nederlandse economie nog verder zal verslechteren. Er is geen enkel zicht op een groeimotor, noch bij de overheid, noch bij de consument, noch bij de export en natuurlijk noch bij de banken. Dan blijft er dus alleen maar het bedrijfsleven over, het ondernemerschap, om te werken aan herstel. En dat in een voor ondernemers chaotische en onvoorspelbare markt.

We hebben kantelaars nodig, andersdenkende ondernemers.Veel ondernemers zitten niet alleen diep in de financiële nesten maar zitten er ook stevig “door”. Mij helpt het altijd om dan op zoek te gaan naar mensen die het nog moeilijker hebben. Om zo de moed weer te herpakken. Het volgende youtube filmpje duurt 20 minuten. De clou zit in de staart, maar om het goed te begrijpen adviseer ik het hele filmpje even af te kijken.

Elkaar een beetje helpen met kantel-ideeën
Ik krijg regelmatig van diverse volgers van mijn blog interessante artikelen, quotes, eigen meningen, visies en links door gestuurd. Hier haal ik dan weer onderdeeltjes uit die ik gebruik als informatie, tips of links die ik meteen verwerk in mijn blogs. Zelfs met terugwerkende kracht in reeds gepubliceerde blogs. Daar worden ze immers alleen maar beter van. Soms is het beter een heel artikel of link los door te geven vanwege de hoge mate van interessantheid of actualiteit.

Ik heb daar een nieuwe rubriek in mijn blog mee geopend genaamd ‘Nieuwstips’. Omdat het samen sterk principe hier heel erg voor geldt en twee meer weten dan een, verzoek ik u vriendelijk, zodra u feiten, nieuwtjes en interessante ontwikkelingen tegenkomt, deze aan mij door te geven. Per mail aan aslippens@live.nl of aan www.slippens.com. Ik ga dan met mijn blog als een soort creatief draaipunt functioneren. Alle beetjes helpen.

Volhoudbaarheid
Hét meest gebruikte trendwoord van dit moment luidt momenteel ‘duurzaamheid’. Als je dit woord letterlijk vertaalt staat er eigenlijk ‘volhoudbaarheid’. Eigenlijk een fantastisch begrip in deze economische wervelstorm. Hoe zorg je als ondernemer, dat je het volhoudt? Het volgende filmpje geeft daarover enig inzicht.

Wist u overigens dat het mannetje van de keizerspinguïn tijdens de barre wintermaanden zorgt voor het ei? Terwijl de temperatuur ver onder nul zakt en de wind steeds ijziger wordt, broedt hij het ei uit. Zonder eten. En maar wachten op z’n vrouwtje dat zich volvreet in zee.