Slippens in de pers – Mis ik iets?

Dit artikel is geschreven door Steffen van Beck werd onlangs gepubliceerd in het magazine FoodClicks.

Mis ik iets?Onlangs moest ik weer even terugdenken aan de Sligro-actie waarover de eerste FSIN-voorzitter Abel Slippens verhaalde. De groothandel wilde op basis van de trendrapportage van het jubilerende kennisinstituut een grotere rol spelen bij de Italiaanse restaurants.
Er werd een prachtige fullcolour folder samengesteld, waarin op het allerlaatste moment nog de beslissing werd genomen om de oorspronkelijk Nederlandse teksten te vertalen in het Italiaans.

De folder werd uitgestuurd en vol verwachting werd er gewacht op reacties. Die kwamen er, maar in gebrekkig Nederlands, dat zij de teksten niet konden lezen. Wat bleek? Het merendeel van de reautrantshouders van de Italiaanse eetpaleizen in ons land werd gerund door mensen uit Turkije. De tekst had dus Turks of Nederlands moeten zijn, geen Italiaans. Een prachtig straaltje ondernemerszin die spaak loopt op iets wat over het hoofd is gezien.

Het merendeel van de reautrantshouders van de Italiaanse eetpaleizen in ons land werd gerund door mensen uit Turkije.

Toevalstreffers
Elk bedrijf heeft zo zijn voorbeelden van goedbedoelde acties, die net anders uitpakken dan van tevoren is bedacht. In het ver verleden mocht ik de bedenken er zijn Effic-(Studie)boek., waarin de meest succesvolle en begrotende (met gouden en zilveren en bronzen Effic’s) marketingcases van Nederland werden beschreven. Nadere analyse van de bekroonde cases leerde dat er altijd een toevalstreffer tussen zat en een volledige verkeerd ingeschatte situatie. Blijkbaar hoort dat bij het (ondernemers)spel.

Voor elk bedrijf geldt: wie niet waagt, wie niet wint. Het weer en de economie zoeken bij sommige bedrijven en ondernemers momenteel voor een afwachtende en weinig ondernemende houding. Anderen daarentegen slaan hun slag en kiezen nu hun posities voor de toekomst.

FSIN-directeur Jan-Willem Grievink voorspelt in deze uitgave dat als alles straks weer gaat rollen met de economie, het heel hard gaat met de fooservicemarkt. ik geef hem daarin gelijk. De termijntrend is toch gemak. Of het nu gaat om werk of het onderhouden van de sociale contacten en bezigheden. Of zie ik nu iets over het hoofd?

Steffen van Beck