Boeken kopen doe je zo!

Ik kwam deze tekst tegen en wilde hem graag met jullie delen.

Hoe je winkelt in een échte boekhandel

1. Neem de tijd

In iedere boekhandel ligt een boek dat perfect bij jou past. Hier, nu, precies op dit moment in je leven. Dat boek zal je veranderen. Het is aan jou om dat boek te vinden. Dat zal waarschijnlijk niet onmiddellijk gebeuren. Je besteedt toch ook een half uur bij de kapper? Neem minstens zoveel tijd voor het vinden van het levenswerk van iemand die dat speciaal voor jou heeft gemaakt.

2. Ga niet alleen naar de boekhandel om een bekend boek op de kop te tikken

De nieuwe van Geert Mak? De laatste bestseller van Dimitri Verhulst? Ze hebben deze titels zeker liggen, maal als je iets zoekt dat minder voor de hand ligt moet je het bestellen er erop wachten. Daarom zou je naar boekhandel moeten gaan zonder een titel in geachten: het boek dat je zoekt is het boek waarvan je nog niet weet dat het bestaat. Dat is de charme van een boekhandel. Het is een doolhof waarin je gemakkelijk verdwaalt.

3. Vraag de medewerker om advies

Veel medewerkers in een boekhandel zijn aspirant-schrijvers or mislukte schrijvers. Zij weten beter wat er gaande is in het boekenvak dan recensenten, uitgevers en de auteurs zelf. Vind de vrouw of man met de meest bizarre bril. Ze zwerven vaak rond op de poëzieafdeling of ergens op de achtergrond, waar ze een sigaretjes kunnen roken. Dit zijn over het algemeen de mensen die het beste weten wat goed is en wat niet.

4. Koop meer dan je van plan bent te gaan lezen

Mesen maken een grove fout wanneer ze met slechts één boek de boekhandel verlaten. Een goed boek valt op zijn plek wanneer de juiste stemming zich aandient bij de lezer. En wie kan zijn eigen stemmingen voorspellen? Koop een hele stapel boeken en kijk hoe elk je raakt.

Bij binnenkomst in de boekhandel word je geconfronteerd met letterlijk een overvloed aan keuzes die je nooit eerder hebt hoeven maken. Ergens daar, tussen die stapels, ligt iets wat helemaal fris en nieuw is, je zoektocht zal belonen en je geest zal verruimen. Want dat is wat goede boeken doen – net als goede boekhandels.