ComeBEK

Op 14 april j.l. heb ik de plaatselijke boekhandel BEK in Veghel over genomen. Ik had een aantal persoonlijke redenen om dat te doen. Voor deze blog hier niet relevant.

Overnemen is 1, er iets van gaan maken is 2. Ik heb voldoende motivatie om er wat van te willen maken en aan eer gevoel ontbreekt het ook zeker niet. Dus ben ik inmiddels pittig en in een stevig tempo aan de slag.

Uiteraard heb ik een eigen visie op het geheel ontwikkeld die ik vertaald heb in een ‘basis’ ondernemersstrategie voor deze boekhandel. Natuurlijk staan visie en strategie voortdurend onder mijn persoonlijke toetsing en laat ik creativiteit en voortschrijdend inzichthun werk doen op de herontwikkeling van het geheel. Dus eigenlijk volg ik mijn eigen ondernemerslessen die ik al eerder op mijn BLOG besproken en uitgelegd heb.

Omzet x marge – kosten winst
Achteraan beginnend als uitkomst van deze formule : Winst, winst is geen vies woord.

Winst is voor een bedrijf zoals adem is voor een mensZonder adem stik je, dus winst in een bedrijf moet er komen als resultante van mijn besluitvorming en handelen als ondernemer. Daar heb ik mezelf vrijwillig mee opgezadeld. “Es ist bezahlt, es soll herunter” zegt de Duitser.

Omzet
Als je dan deze formule van vooraf aan bekijkt dan heb je de volgende situatie: met de omzetontwikkeling is het in boekenland heel slecht gesteld. Er worden al een fors aantal jaren steeds minder boeken en tijdschriften gelezen. Er wordt relatief veel via internet besteld bij een grote speler, toevallig ook drie letters en ook beginnend met een B (dus omzet afvloeiing naar de clicks).

De opkomst van de eReader geeft ook minder fysieke boekenomzet en het digitale en vooral illegale (we zitten nu eenmaal in Nederland) downloaden doet de rest. Dit alles gecombineerd met het slechte Nederlandse economische macro retail klimaat en het Veghelse micro retail klimaat (zie mijn blog: De laatste kilometer leidt tot de laatste 10%) geeft nu al een aantal jaren op een rij een omzetdaling van -10% voor de meeste (fysieke,bricks) boekenzaken. Een daling die ook boekhandel Bek niet voorbij is gegaan.

Marge
Met de marge is het anders gesteld. De boeken branche is een van de weinige branches met vastgestelde vaste verkoopprijzen. Dat is fijn, geen marge erosie dus in boeken. En het schept ook duidelijkheid: de marge plus zal gecreëerd moeten worden door stimulering (marge mix) en toevoeging van andere hogere marge assortiment onderdelen. Daar ben ik dus nu naar op zoek. Wat past er bij boeken, haalt de sfeer en het imago van de boekhandel niet onderuit en voegt marge-rijke omzet toe?

Kosten
Het hele kostenpalet concentreert zich meestal voor een groot gedeelte op loonkosten en huisvestingskosten. De huisvestingskosten heb ik bij de overname teruggebracht tot de nieuwe Nederlandse werkelijkheid voor lokaal retail winkel bestand: een huur die maximaal 10% van de omzet mag zijn.

Loonkosten zijn altijd de zwaarste kostensoort. Tegelijk levert de mens achter deze kosten, de medewerker dus, mogelijk de meeste omzet op. Daarom eerst maar eens begonnen met te onderzoeken waar we het hele bedrijfsproces efficiënter in kunnen richten.

Niet harder werken, maar slimmer werken.Dat biedt nogal wat kansen lijkt het. Met een matige automatisering, weinig vaste routines en procedures, een slecht voorraad- en assortiment management en een personeelsplanning systeem dat op geen enkele wijze rekening houdt met omzet, werkzaamheden en openingstijden kan nogal wat bespaard worden, denk ik. Daar zijn we inmiddels mee aan de slag.

De teamsamenstelling is het volgende kostenonderdeel van aanpak.

De juiste mens op het juiste moment op de juiste plek.Hebben we voldoende kennis aan boord? Zijn de mensen bereid hard, flexibel, multi inzetbaar en professioneel te werken? Heeft het team de juiste leeftijdsopbouw en de juiste verdeling M/V ? Zijn de medewerkers leerbaar en veranderingsgezind? Immers

Als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg.Hebben we de juiste teamleiders? Haal de angels of beter gezegd de spidermen er tussen uit. Kortom een heel spel van beoordelen, saneren, vervangen en verplaatsen. Maar ook dat komt goed zolang je maar blijft kijken wat er gebeurt en met je teamleden blijft communiceren en vragen stellen. Want:

Onvolledige informatie leidt tot onjuiste besluitvorming.Dat je als nieuwe baas lastig, bemoeierig, allesweterig, eigenzinnig en veeleisend gevonden wordt vind ik in deze fase van de strijd eerder een compliment dan kritiek. Het is bij ons ook geen gevangenis en niemand heeft zich contractueel vastgelegd voor het leven, dus iedereen die niet in de nieuwe werkelijkheid past en gelooft mag vrijwillig vertrekken.

Op basis van deze formule, O x M – K = W worden iedere dag stappen gezet. Hier mee hoop ik het bedrijf weer een stapje beter op de rails te krijgen.

Maar we zijn er nog lang niet. Een andere formule die een lijn naar succes kan creëren als je die tenminste goed hanteert is:

Opkomst in de straat x stopkracht van de winkel x conversie x bonbedrag = succes.Dus ook deze lijn volg ik. Daarover een volgende keer meer.