Crypto technologie

‘Crypto technologie’ is voor mij een moeilijke materie en gaat veel verder dan de populaire termen ‘bitcoin’ en ‘blockchain’. Omdat ik zulke ontwikkelingen op zijn minst wil leren begrijpen lees ik tientallen artikelen (meestal toegezonden door mijn zoon), waar ik zo goed als echt helemaal niks van snap totdat ik denk dat ik het een “soort van beetje” snap.

Het enthousiasme en het geloof in de technologie van diegene die er volop mee bezig zijn qua toekomstige ontwikkelingen laten mij ook echt geloven dat het internet zoals we het nu kennen als gevolg van deze nieuwe technieken gaat veranderen. Helaas betekent dat niet altijd direct dat het er beter op wordt. Iedereen dacht dat internet de hele wereld zou verbinden en als het ware iedereen als vrienden in elkaars armen zou doen vallen. Nu zie je dat (online) xenofobie alleen maar sterker lijkt te worden, haat aangewakkerd wordt en racisme in zo’n beetje onder elk artikel voorkomt.

Crypto
Maar er zitten zoveel interessante kanten aan crypto, dat ik heel erg benieuwd ben wat het gaat brengen en wat het gaat veranderen in het leven. Weinig beleggingen zijn nu zo omstreden en gehypet als de Bitcoin. Voor weinig beleggingen wordt zo gewaarschuwd voor extreme koersontwikkelingen en voor oplichting. En van geen enkele belegging hebben mensen zo weinig kaas gegeten als van de crypto valuta. Ik ben ook nog nooit iemand tegen gekomen die mij met enige motivatie kan aangeven waarom de koers zo extreem stijgt en daalt. Enkel de opmerking “ja dat is een kwestie van vraag en aanbod…”.

 

Weinig beleggingen zijn nu zo omstreden en gehypet als de Bitcoin.

 

Begrotingen en dus reguleringen
Daarentegen begrijp ik wel dat de Bitcoin ruggengraat, de blockchain is. En in zijn huidige ontwikkeling straks banken, accountants, creditcards, notarissen, pensioen- en verzekeringsbedrijven volstrekt zal veranderen. Of wat zal er voor het internationale handelsverkeer gaan veranderen als bijvoorbeeld dollar, euro en renminbi via blockchain aan elkaar geknoopt worden als een soort uniforme global cryptovaluta muntunie eenheid? En de drie (usa/eurozone/china) toezichthouders van deze munt eenheden die samenwerking als een soort wereldbank-boekhouding-van -het -betalingsverkeer gaan bewaken i.p.v. ieder voor zich? Mensen die denken dat we in de wereld iets zelfregulerends als geld op kunnen zetten begrijpen in mijn ogen simpelweg de mens niet. Begrotingen en dus reguleringen, zijn nodig om de wereldvrede, de wereldeconomie maar ook de honger in de wereld onder controle te krijgen