Opknappertje

Tijd en geduld zijn aparte fenomenen vind ik. De belangrijkste dingen in het leven hebben tijd nodig. Soms zeg ik “een te laat genomen beslissing is bijna altijd een foute beslissing”. Maar aan de andere kant weet ik dat het verschil tussen een goede of een slechte beslissing gewoon even geduldig wachten kan zijn.

Timing is een belangrijke eigenschap van het succes van een ondernemer. Timing is gevoel, geduld, maar het is ook: als je snel kunt beslissen, kun je ook snel weer veranderen. En die eigenschap, dat snel durven beslissen, maakt je ook veel minder bang om fouten te maken. Je kunt je fouten dan immers ook altijd snel herstellen. Of:

Als je snel kunt beslissen kun je ook snel weer veranderen.


Je moet als ondernemer wel snel zijn maar nooit haastig.Soms moet je zelfs gebruik maken van een vertragingstactiek om succes te hebben. De spreuk “alles wat groeit heeft tijd nodig”, vind ik zelf ook een mooie. Gras gaat immers niet sneller groeien als je er aan gaat trekken.

Jonge raden
Toen ik 68 jaar werd heb ik al mijn RvC- en RvA-taken opgezegd. Bedrijven moeten zorgen dat hun raden jong blijven, vind ik. Dan moet je ook zelf het goede voorbeeld geven en vertrekken. Daarnaast leerde ik van mijn moeder dat je bij een feest op het hoogtepunt moet vertrekken. Dat werd weer bevestigd door de vele mooie afscheidswoorden bij mijn vertrek uit deze gremia…. Over timing gesproken, net voor de Corona-ellende…. nu snel beslissingen móeten nemen over iets waar ik ook niet op mijn ervaring kon steunen dat kan ik nu mooi aan anderen overlaten. Zeeën van tijd lagen plotseling voor me.

Opknappertje
Wat te doen? Sleutelen aan een opknappertje werd gesuggereerd. Ik ken mensen die als hobby een oude auto, klassieker of nostalgische eend opknappen en daar, met veel passie, veel tijd aan besteden. Overigens vaak zonder veel start ervaring, maar met veel tijd en geduld waardoor vanzelf inzicht ontstaat in technische processen die je eerder alleen maar beheerste vanuit het gaspedaal. Maar ik heb helemaal niets met techniek én niets met auto’s alhoewel ik een mooie, grote, veilige rij. Ik zoek een bedrijf als opknappertje, dacht ik. Zo gezegd, zo gedaan. Ik vond mijn bedrijfje dat met één wiel in de berm reed, dan ben je nog niet van de weg af. Overname uitgehandeld, afspraken op papier, carve out geregeld.

Ik zoek een bedrijf als opknappertje, dacht ik. Zo gezegd, zo gedaan.

Sinds 17 april j.l. ben ik dus de trotste eigenaar van Maaltijdservice.nl. Een tentje waar de laatste jaren door omstandigheden heel weinig tijd en aandacht aan besteed is. Een echt opknappertje. We zijn actief midden in mijn huidige leeftijdsdoelgroep, dit heet tegenwoordig de seniorenmarkt. ? Dus ik kan echt mee-ervaren en meebeleven wat Jan de Klant er van vindt. Een belangrijke succesvoorwaarde is immers ‘ken de klant’, wie is mijn klant en wat wil die klant, hoe spreek ik hem aan hoe bereik, beroer, boei en bind ik hem?

Voor diegene die bereiken, beroeren boeien en binden niet begrijpen; mogelijk heb je het op je dure marketing seminar geleerd als hunting en farming. In eerdere blogs gaat het over trekken, vullen en binden. Dat is toevallig hetzelfde maar dan in mijn eigen, veel gebruikte, jargon.

Maaltijdservice.nl… Heel veel werk aan de winkel, maar zelf heb ik zeeën van tijd. Iets in de food (al 68 jaar mijn wereld), dus passie. Ja maar het is online… “Heb je daar dan óók al verstand van?” Zal wel moeten dat online want:

Als je gaat dammen terwijl de rest van de wereld zit te schaken, dan zet je jezelf buitenspel.


Overigens, helemaal leek ben ik niet want online inzichten heb ik de laatste 10 jaar hier en daar een beetje (….) opgedaan als meekijker-commissaris, of mede investeerder. En natuurlijk zelf als online consument. Is dat genoeg? Natuurlijk niet, maar ik vond de juiste persoon in mijn ‘bakje’.

Bakje vol CV’s

Al jaren leg ik CV’s van in mijn ogen talentvolle mensen, waar ik ooit een gesprek mee had, in een ‘bakje’. Als ik dan iemand zoek voor een activiteit dan kijk ik in dat ‘bakje’. Ik selecteer en bel die persoon gewoon op voor een gesprek.


Die persoon was Bénédicte. In haar vond ik de juiste, klantgerichte e-commerce manager. Mijn zoon Lo, de Willy Wortel IT-specialist van het gezin, neemt de meeste technische back office zaken voor zijn rekening. Marielle de administratie, Patrick, waar ik ook al jaren online mee onderneem (tenminste, hij onderneemt en ik stuur hier en daar een beetje bij), doet de rest… Team gevormd. We kunnen aan de slag!

Wat doen we? 
Wat wil maaltijdservice.nl gaan zijn? We leveren de lekkerste en gezondste koelverse kant en klare maaltijden. Vandaag besteld morgenochtend geleverd. 5 dagen in de week. Voor mensen die even geen zin hebben om zelf te koken. Of voor mensen die zelf niet meer kunnen of willen koken. Voor mensen die als mantelzorger willen zorgen voor een lekkere gezonde maaltijd voor hun ouders. Of bijvoorbeeld voor mensen die moeten aansterken. Heel veel keuze, meer dan 150 maaltijd keuzes. Naast de “gewone” standaard maaltijden zijn we ook gespecialiseerd in dieet maaltijden zoals eiwitverrijkte maaltijden, zoutarme maaltijden, gemalen maaltijden, gluten- en lactosevrije maaltijden en natuurlijk ook een mooi aanbod vegetarische maaltijden. Ik heb besloten ze alle 150 te proeven de komende tijd. Vanavond gaat nummertje 19 in de magnetron. “Het lijkt wel of we iedere dag thuis uit eten gaan” zegt mijn vrouw Fieke.

Hele klus deze opknapper, zo heb ik de eerste weken ervaren. Maar mooie uitdaging. Want wat blijkt: het was kennelijk makkelijk om zaken ingewikkeld te maken. Terwijl het behoorlijk moeilijk is om nu die processen simpel te maken. Team MS.nl heeft de handen dus vol. Het gaat over onze Droom, het Design (hoe organiseren we wat?) en Discipline (de discipline dat het voor elkaar komt, anders blijft het bij vergezichten).

Ik hoor graag uw verbeterpunten als u de site bezocht hebt.