Online marketing

Nu ik met mijn winkeltje www.maaltijdservice.nl bezig ben, verdiep ik me weer sterk in: wie is de klant, hoe bereik ik hem, hoe beroer ik hem, hoe boei ik hem en hoe bind ik hem? Voor alle duidelijkheid: hem is ook haar. Maar ‘klant’ is nu eenmaal mannelijk. Mannen en vrouwen gedragen zich als klant volstrekt verschillend, dus dat geeft alleen al twee verschillende klanttype-benaderingen.

Mijn theoretische marketingkennis deed ik op, tijdens mijn diverse studies, door ‘de blauwe’ Philip Kotler genaamd Marketing Management van A tot Z minstens 5 keer te lezen. Philip Kotler is een Amerikaanse marketing professor, geboren in 1931! Hij vond in de vorige eeuw marketing min of meer uit. Zijn allesomvattende leerschool bestond uit de simpele vraag:

“How to create, win and dominate markets?”

Dat stond mij bijzonder aan. Dus alle onderdelen van ‘de blauwe’ heb ik de laatste 40 jaar uit de kast gehaald. Ook zijn vele publicaties daarna heb ik bestudeerd. Ik was en ben een grote fan. De één was in mijn tijd fan van the Beatles en ik toevallig van Philip Kotler.

Philip Kotler

Het mooie is dat als hem iets verweten wordt binnen al zijn theorieën, het het ontbreken van empirische onderbouwingen van zijn visies is. Ik vind dat mooi omdat dat vooral uitgesproken wordt door mensen die nu vol op de data analitics zitten en de hele dag proberen dat wat we in het verleden zien te meten en om te bouwen naar toekomst voorspellende algoritmes. Philip en ik zijn van “intuïtie is verstand wat haast heeft”. Dus de algoritmes in onze hersenpan. Ook weten we dat voorspellen moeilijk is, vooral als het over de toekomst gaat.

In God we trust. All others must bring data.Tijdens mijn praktijk (dus die 40 jaar na mijn studie) heb ik vervolgens geleerd om zelf, op ieder moment, de rol van ‘Jan de Klant’ aan te kunnen nemen. In welke situatie dan ook. Voordat iemand denkt dat dat nu ouderwets gedrag is; nee het is nu weer helemaal hot. Alleen er moest een Engels sausje overheen. Tegenwoordig roep je ‘customer journey’ en de zaal zit vol cursisten. ‘Hoe speel je de rol van Jan de Klant’ klinkt minder sexy, maar het is precies hetzelfde.

Ouderwetse marketing verpakt in nieuwe termen
Er is natuurlijk heel veel veranderd in de terminologie. Maar ik kom er iedere dag achter dat marketing gewoon ouderwetse marketing is gebleven met oude analyses en rekensommen verpakt in nieuwe termen, dit keer uitgevoerd door snelle computers in plaats van oude rekenmachines. Er is veel inefficiency weggenomen in de rekenarij.

Persona’s, impressions, clicks, CTR, conversions, roas, CPA, CLT, CLV, CAC, ARPU, MAU, referral, organic etc. Ondersteund door SEA, SEO, FB & Insta, affiliate en een Smart Display Campagne. Allemaal inzichten en analyses die leiden tot bereiken, beroeren, boeien en binden. Kortom, ben ik goed bezig met trekken, vullen en binden?

Ik moet zelf nogal graven naar de betekenis van al die afkortingen. Maar als ik dan door heb waar ze voor staan, dan is het precies zoals vroeger. Nog steeds niet ‘poepen zonder drukken’ maar vooral weten dat je je geld maar één keer uit kunt geven. Weet dat voor dat je het door hebt ‘burning money’ echt iets van deze tijd is met die Google Ads graaiers in Ierland, die elke week je budgetten leegslurpen.

Ik wil geen geld opmaken, ik wil iets maken. Ik heb geleerd dat het altijd gaat om de ROI, de return on investment. Ook moet je keuzes maken en niet alles tegelijk moeten willen. De oude ‘omgekeerde ABC methode’ blijft ook nog steeds 100% overeind in deze omnichannel internet tijd: eerst Contact, dan de Boodschap en tenslotte de Actie, C-B-A!

We will cross that bridge when we get there.


Prioritering
Maar eerst nog even wat ‘gewone’ dingetjes oplossen voordat we aan de marketing kunnen beginnen.

  • Ruim eerst de hele boel een beetje op om de echte kern zichtbaar te maken.
  • Bouw het juiste team om de strijd aan te gaan. Mensen staan niet op de balans maar zijn wel het belangrijkste werkkapitaal. Vormen ze een succesvol team omdat ieder het goed wil doen? Niet ten koste van de ander én zonder dominant gedrag?
  • Start met drammen, trekken en sleuren richting operationeel excellence van je tentje.
  • Prioritering: de meeste ondernemers hebben alles wel op een rijtje, alleen niet in de goede volgorde.
  • Stop met pannenkoek-management: heel veel breedte, maar weinig diepgang. Er wordt gewerkt aan talloze projecten tegelijk en daardoor heb je nergens je onverdeelde aandacht op. Omdat je alles doet, ben je overal gemiddeld in. Je MOET kiezen om gekozen te worden.
  • Verander-management. De definitie van ondernemers-waanzin is voor mij: steeds hetzelfde doen en andere resultaten verwachten.

Tot zover weer een weekje www.maaltijdservice.nl. We zijn online!

Wil je weten waarom ik met Maaltijdservice aan de slag gegaan ben? Lees dan m’n vorige blog genaamd ‘Opknappertje’.