Denken, durven, doen, doorzetten en delen

Tijdens mijn militaire dienst werd ik door een mij goed gezinde majoor, nadat ik kennelijk zijn irritatiegrens meerdere keren had overschreden, gewezen op het feit dat ik eerst moest denken (wat in zijn geest mijn kop dichthouden was) en dan pas doen (wat in zijn geest exact uitvoeren wat hij vroeg betekende). Deze levensles, ondersteund door het feit dat ik ook een weekend of 5 niet naar huis mocht (‘verzwaard’ heette dat geloof ik in militaire dienst), heeft me destijds stevig aan het denken gezet.

Het was natuurlijk niet de eerste keer dat dat tegen me gezegd werd, maar wel de eerste keer dat ik me bewust werd van het feit dat ik een doel, wat ik zelf graag wilde bereiken, aan het verkloten was door mijn eigen gedrag van altijd maar meteen commentaar leveren en het ook maar steeds anders doen dan gevraagd werd. In de loop der tijd is daar, door er iedere keer maar weer een “d” aan toe te voegen, mijn levensmotto uit ontstaan:

 

Denken, durven, doen, doorzetten en delen.

 

5 d’s
Ik heb ontdekt dat met deze 5 d’s heel veel stappen gezet worden in het (ondernemers) leven. Tevens realiseer ik me dat je eigenlijk in iedere levensfase die 5 d’s ontwikkelt. Zie bijvoorbeeld de hiernaast geplaatste foto waarin uw scribent zijn eerste stappen op de pot zet. Eerst denken, dan durven, dan doen, dan doorzetten en tenslotte, hetgeen geproduceerd is, delen. Zo heb ik mijn eigen weg in het leven gezocht en gevonden.

Vanaf de zijlijn
Ik ken vrij veel mensen die, bijna altijd vanaf de zijlijn, prima denken te weten hoe het moet. Of het nu de supporters op het voetbalveld zijn met hun voortdurende commentaar op de scheidsrechter en de grensrechters, de coach en spelers, of niet aan het bedrijfsproces meedoende externe aandeelhouder en de financiële pers of analisten van je bedrijf. Ook je bankiers zijn van die fantastische meedenkers. Met “What’s in for me?” op het voorhoofd. Of mensen (nog) zonder kinderen die precies weten hoe de opvoeding ter hand genomen zou moeten worden als jouw kind de boel weer eens op stelten zet. Ik vind dat het ook vaak voorkomt bij rechters die menen dat besturen hetzelfde is als wetstoepassing. De beste stuurlui staan altijd aan de wal luidt niet voor niets een bekend spreekwoord. Mensen die zelf niets ondernemen hebben vaak de grootste mond over wat een ander probeert tot stand te brengen.

 

Denken
Maar goed, alles begint met denken, als je wilt gaan ondernemen en als je bezig bent met ondernemen. Iedere dag even denken: “Wat kan ik beter doen vandaag?”. Dat zijn vaak van die momenten dat er thuis gevonden wordt dat ik wat afwezig ben. Dan denk ik na over oplossingen en ben ik niet in de stemming voor gezellige gesprekken. Kind of echtgenote zijn van een ondernemer is zeker niet de hele dag genieten!

Ik heb me in de loop der tijd aangeleerd om simpel met wat steekwoorden bij een gedachte, bij een probleem of bij een idee wat notities in te maken. Denken wordt dan wat concreter en je houdt de kop beter leeg. Ik stop die notities simpel in een mapje. Ook als je iets leest over een bepaald onderwerp, binnen of buiten je branche, wat nu of “ooit” wel eens bruikbaar zou kunnen worden: gewoon uitscheuren en onderstrepen wat je er interessant aan vindt en in een mapje stoppen. Mapjes langzaam voorsorteren in een paar hoofdmappen en zie daar: je creëert je eigen inspiratietank, je eigen Wikipedia. Af en toe op een verdwaald moment even je mapjes doorbladeren en weer wat op volgorde van belangrijkheid en bruikbaarheid leggen en plotseling stelt zich als vanzelf een concreet idee samen in een van de mapjes. Toveren? Nee, niets mee te maken, gewoon sparen van ideeën rondom een bepaald thema of probleem en plotseling vallen zaken in elkaar en ontstaat er iets wat bruikbaar wordt. Dat is wat mij betreft het denken. Duurbetaalde consultants doen overigens niets anders. Beetje rondgooglen, breed in branches kijken, in kopiëren vertalen naar de klant en klaar is Kees, vette rekening sturen.

Durven
Durven heeft iets te maken met je ambities. Heb je geduld genoeg om ambitieus te zijn? Dat is vraag één. Er zijn veel meer mensen die opgeven dan die mislukken. Lef is het enkelvoud van leven. Denken + doen = durven wordt er ook wel vaak gezegd. Ik ben het daar niet mee eens. Ik vind dat na het denkproces eerst een fatsoenlijke analyse gemaakt moet worden of je het wel durft. Of het op dat moment wel past bij alles wat je aan het doen bent. Een risicoanalyse dus. Ben Tichelaar een inspirerende managementgoeroe en ook een groot liefhebber van allerlei d’s, heeft onderstaande test ontwikkeld. Die wil nog wel eens helpen in je denk- en durfproces.

 

Lef is het enkelvoud van leven.

 

Bij durven hoort naast een helder verhaal ook altijd een goede financiële onderbouwing. Geloof nooit in hockeystick effecten. Met een stick hockey je, vandaar dat de krul schuin/stijl naar de lucht staat, maar ondernemen is altijd kleine stapjes en langzaamaan omhoog. Je hebt vast wel eens een keer een bedrijfspresentatie gezien waarbij men van die leuke, edoch niet realistische, grafieken laat zien. Men wil daarmee aangeven dat de verkoop in het begin een beetje vlak loopt, maar dat zodra de verkoop van de grond komt deze de pan uit rijst. Ik heb dit echter nog nooit zijn gebeuren, dus die grafiekjes lijken me meer gebaseerd op dromen, die sommige startende doeners hebben, dan op de realiteit.

Doen
Voordat je gaat doen helpt het mij altijd om mijn uitgewerkte plan een paar keer voor een groepje mensen te presenteren. Al pratende kom je vaak net even iets meer tot nuances en verfijning. En als je dat verhaal een paar keer doet voor een of meerdere mensen dan merk je ook dat je soms op het verkeerde spoor zit of dat er iets toch niet precies lekker lijkt te lopen. Iets wat je niet helder uit kunt leggen aan geïnteresseerd publiek zit nooit goed in elkaar heb ik geleerd. Ook discussie en reactie en commentaar van degene(n) aan wie je je plan presenteert helpt vaak om je verhaal net iets scherper te krijgen.

Doen is vervolgens echt gewoon een kwestie van beginnen, goed opletten, er bovenop zitten en vooral veel bijsturen. Geen enkel bedrijfsplan op papier klopt. Een groot gedeelte van je strategie schrijf je achteraf. Zo is het met doen altijd. Laat de markt zijn werk doen. Let op wat wel werkt en wat (nog) niet. Stuur voorzichtig bij, hou het doel wél in de gaten maar laveer als een zeiler. Maak slagen indien nodig en hou onder alle omstandigheden je bankrekening in de gaten.

 

Het nemen van een besluit is het krachtigste middel om rust in jezelf te creëren.

 

Doorzetten
Vele mislukkingen zijn het gevolg van het feit dat men niet besefte hoe dicht men bij het succes was toen men het opgaf. Pijn is tijdelijk, opgeven voor altijd. Overigens is weten wanneer je moet ophouden ook een kunst. Maar goed mijn opvatting is dat succes één keer meer opstaan is dan gevallen zijn. Dat succes begint daar waar anderen opgeven en jij doorzet. Doorgaan waar je de neiging hebt het bijltje erbij neer te leggen.

Sinds de Olympische spelen van 1992, in Barcelona inspireert onderstaand filmpje me bijzonder. Dat wordt nog versterkt doordat de hulp voor deze atleet komt van zijn vader die ter plekke door de beveiliging breekt en zijn zoon ondersteunt. Tot aan de laatste meters, waar Pa hem vervolgens het laatste stuk weer zelf laat doen. Dat doet me regelmatig denken aan 1990, het jaar waarin ik persoonlijk een heel forse zakelijke zweepslag opliep, maar met mentale steun van mijn vader, precies op het juiste moment, weer snel op de been was.

Dat de onderliggende filmmuziek tijdens de begrafenisdienst van mijn vader gespeeld werd, zo realiseerde ik me heel recent, is toeval, maar maakt het verhaal wel af.

Delen
Want wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen. Delen met je mensen in je bedrijf, delen thuis met je gezin, delen met je leveranciers, delen met je bankiers en financiers. Veel mensen denken, dat ze iets aan het doen zijn, waar een ander geen weet van heeft of niet mag hebben, maar dat brengt je niet verder, daar word je eenzaam van. Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen. Het delen van de twijfel en de zorgen, de spanning, het vele werk, het plezier en het succes, dat is delen en daar creëer je groei mee.

Denken, durven, doen, doorzetten en delen.

Gepubliceerd op: 29 jan 2013