Managementlessen

Ik kwam dit artikel tegen van Jan Schoenmakers en wil dit graag met jullie delen.

Vooral in Amerika zijn ze populair: de anekdotes of moppen waarmee sprekers op congressen proberen de aandacht van hun publiek te vangen… waarna de toehoorders alsnog in slaap vallen omdat de rest van de voordracht te dor en droog is om aan te horen. Boeiend speechen heeft natuurlijk niets te maken met moppen tappen. Maar omdat weinigen onder ons begenadigde auteurs zijn, is het nuttig om altijd een paar geinige teksten bij de hand te hebben. Iets voor uw kerstrede of nieuwjaarstoespraak?

Managementles 1
Angela en Jaap zijn in de badkamer. Terwijl hij onder de douche staat en zij zich aan het afdrogen is, gaat de deurbel. Angela slaat een handdoel om, rent de trap af en doet de deur open. Het is Fred, de buurman. Voordat ze een woord kan uitbrengen, zegt Fred. “Ik geef je 500 euro als je die handdoek laat vallen.” De vraag brengt haar in verwarring, maar even later denk ze: wat een buitenkansje. En Angela laat de handdoek op de grond vallen. Fred staart even naar haar en geeft haar een biljet van 500 euro. Angela drapeert de handdoel weer om zich heen en gaat terug naar de badkamer. “Wie was dat?” vraagt Jaap. “Fred, de buurman,” antwoordt Angela. “Aha,” zegt Jaap, “zei hij nog iets over de 500 euro die hij me schuldig is?”

Moraal
Als je kritische informatie op tijd met je stakeholders deelt, kun je pijnlijke situaties tegenover anderen voorkomen.

Managementles 2
Een secretaresse, een verkoper en hun manager vinden tijdens de lunchwandeling een oude olielamp. De manager wrijft de lamp op en er verschijnt een geest die zegt: “Jullie mogen alledrie een wens doen”. De secretaresse gilt meteen: “Ik wil naar de Malediven, heerlijk in de zon op het strand liggen.” Floep, weg is ze. De verkoper roept: “Ik wil naar New York, met een portefeuille vol geld om te winkelen.” En hup, ook hij is ervandoor. “Jij bent aan de beurt”, zegt de geest tegen de manager. Die zegt: “Ik wil die twee terug op kantoor na de lunch.”

Moraal
Geef altijd voorrang aan je baas.

Managementles 3
Een kraai zit op een tak boven in een boom en koestert zich in de zon. Een konijn op de grond kijkt naar hem en zegt: “Hé kraai, wat zit je lekker te niksen. Denk je dat ik ook zo fijn kan luieren?” De kraai antwoordt: “Natuurlijk kun je dat, ga je gang.” En het konijn strekt zich uit in het zand en dut in. Even later komt er een vos langs, ziet het konijn en vreet het op.

Moraal
Om ongestraft niets te kunnen doen, moet je heel hoog in de boom zitten.

Managementles 4
Een priester rijdt in zijn auto langs een nonnetje dat op de stoep loopt. Hij geeft haar een lift. Terwijl zij instapt valt haar habijt open en laat zij een prachtig lang been zien. De priester kan zich niet beheersen en legt zijn hand op haar dij. De non kijkt hem aan en zegt vriendelijk: “Denk aan psalm 129, vader.” De priester breekt verschrikt zijn hand weg en verontschuldigt zich. Maar na een tijdje wordt de verleiding toch te groot en hij legt weer zij n hand o haar dij. “Denk aan psalm 129, vader.” zegt het nonnetje opnieuw. “Sorry, zuster, het vlees is swak”, zegt de priester.
Bij het klooster aangekomen, stapt de non uit en glimlacht veelbetekenend naar de priester. Die rent naar zijn cel en slaat de bijbel open op psalm 129. En leest: “Gaat voor en zoek, omhoog en verder omhoog, want daar is de glorie.”

Moraal
Houd altijd goed je kennis op peil, anders mis je fantastische kansen.