Zo trots als een aap op mijn zus Wies!

Artikel uit het Brabants Dagblad door Maartje Sampers. Foto door Margot van Kleef.

BOOKIES’ voor een goed doel

Wies Dragt zamelt geld in met de verkoop van tweedehands boeken

VEGHEL – ‘BOOKIES, een boek met een doel’ is de naam van de tweedehands boekenwinkel van Wies Dragt. Komende zaterdag openen de deuren van BOOKIES aan de Hoofdstraat 20 in Veghel. De verkooopopbrengst van de boeken gaat volledig naar een goed doel.

In tal van dozen zitten thrillers, klasboeken, romans, kinderboeken en noem maar op. De meeste zijn al voorzien van een prijsje, andere moeten nog uitgezocht worden. “Ik wilde iets voor mezelf beginnen, maar dan wel voor een goed doel”, vertelt Wies Dragt terwijl ze door Koning van Katoren van Jan Terlouw bladert. “Ik verkoop alleen schone en nette boeken, ik controleer ze dus allemaal voordat ze de winkel in gaan.”

Toen de Veghelse bij familie en vrienden haar plannen kenbaar maakte, kwalen er in een mum van tijd stapels boeken haar kant op. “Mensen lezen een boek vaak maar één keer en dan verdwijnt het in de al uitpuilende boekenkast of naar de zolder want weggooien vindt men zonde. Nu krijgen deze boeken een tweede leven en dat past helemaal in een tijd waar gepaste zuinigheid op zijn plaats is.”

Bovendien wordt er geld mee opgehaald voor een goed doel. “Ik wilde sowieso iets doen voor een goed doel met kinderen. Toen ik het verhaal over Isa Peters uit Erps las, was ik erg onder de indruk en is dit initiatief eigenlijk ontstaan.” Wies gaat zich richten op kleine, persoonlijke doelen. Hoofdzakelijk voor zieke kinderen die met hun ouders naar het buitenland moeten voor behandeling. “Ongeveer vijf maanden lang wordt er geld ingezameld, met de verkoop van boeken voor één kind. Per twee weken wordt er een barometer geüpdate waarop men het ingezamelde bedrag kan zien. “De winkel is ondergebracht in een stichting en deze stichting zorgt ervoor dat alle opbrengsten ten goede komen aan het kind”, benadrukt Wies.

Het winkeltje krijgt de naam ‘BOOKIES, een boek met een doel’, en die boodschap wil ze ook uitdragen. “Ik wil ook dat kinderen beseffen als ze hier een boek kopen voor welk doel het is. Maar het kan ook een bijzonder cadeau voor iemand zijn.”

BOOKIES is na komende zaterdag geopend op woensdag van 13:00 tot 17:00 uu, donderdag van 10:00 tot 14:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 16:00 uur. “Ik heb er heel veel zin in en ik ben blij dat ik hiermee een bijdrage kan leveren aan een groot aantal mooie maar ook hartverscheurende projecten.”

Boeken inleveren kan bij BOOKIES op gemeende openingstijden. Alle boeken zijn welkom, behalve encyclopedieën. Bel van tevoren even met Wies Dragt op 06 21 80 65 66. (De Hoofdstraat is beperkt open voor verkeer.)