De laatste kilometer leidt tot de laatste 10% – Deel 2

In mijn blog van 28 november 2013, “De laatste kilometer leidt tot de laatste 10%“, gaf ik u in mijn ogen helder aan waarom het met de Veghelse middenstand volstrekt fout aan het lopen is. Ik heb dat stuk er nog eens zorgvuldig op na gelezen en ondanks de vele reacties die ik toen ontvangen heb, neem ik er geen woord van terug. Sterker nog, de drama’s nemen iedere dag nog zichtbaar toe.

De reden is natuurlijk dat er niet met visie en verstand ingegrepen wordt en als we dan een keer en eindelijk stappen zetten dan zijn het de verkeerde en zakt het kalf nóg verder in de put. Wat is er sinds toen veranderd?

Drama 1
Het is het Udense college samen met de lokale middenstand en adviseurs en vastgoedbeleggers wél gelukt het Udense winkelhart aanmerkelijk te verbeteren en te renoveren en een méér logische winkelroute aan te brengen. Gevolg Uden is weer gezellig, heeft er een paar trekkers bij. Op logische plaatsen kun je parkeren en… je ziet het dagelijks drukker en dus gezelliger worden. Waar komen die bezoekers vandaan? Juist ja óók en vooral uit Veghel. Dus dat scheelt weer 10 % bezoekers is Veghel. En waar volk is wil volk zijn. Maar het omgekeerde geldt natuurlijk ook.

Drama 2
Noordkade project Foodworld gaat door. We worden juridisch gefopt waar we zelf bijstaan maar er is geen weg meer terug. Gevolg: Foodworld wordt ondanks alles geen financieel succes maar het dorpscentrum krijgt óók weer een forse bezoekers tik. Daarnaast zullen er nog meer winkels het loodje leggen. Ik telde afgelopen weekend inmiddels 38 leegstaande winkelpanden in een straal van 200 meter winkelcentrum. Dat worden er gegarandeerd helaas nog meer.

 

Dom, dommer, domst

 

Drama 3
Betaald parkeren wordt gedeeltelijk afgeschaft en vervangen door blauwe zone parkeren. Gevolg de ene supermarkt of boekenwinkel profiteert wél van dat beleid en de andere wordt door oneigenlijke concurrentie wéér verder op achterstand gezet omdat daar de klant nu eenmaal wel moet betalen voor parkeren (10 cent per 8 minuten en een bon kost euro 59,57 inclusief parkeerbelasting, zo weet ik uit diverse eigen ervaringen). Oneigenlijk gebruik van financiële middelen inzet. Dom, dommer, domst. Áls je je dan wilt onderscheiden maak dan overal het parkeren gelijk en natuurlijk liefst helemaal gratis én natuurlijk ook zonder blauwe zone. Dan roep je tenminste geen bezoekers barrières op en wordt het ontspannen winkelen in Veghel. Wordt het parkeren dan een drama? Nee natuurlijk niet, we zitten inmiddels door allerlei omstandigheden amper op 65% van de bezoekers per auto van een paar jaar geleden schat ik in. Dus inmiddels parkeercapaciteit genoeg. Daarnaast liggen er diverse terreinen braak en staan er gebouwen genoeg leeg die we desnoods kunnen slopen om er parkeer strookjes van te maken.

Drama 4
We hebben op democratische wijze door drie gemeenteraden “Meierijstad” laten formeren. Met als gevolg dadelijk een stad met drie dorpskernen waar we allemaal wat van moeten vinden en noodzakelijkerwijs in moeten investeren om er de winkelleefbaarheid in te houden. Onmogelijk en straks ongetwijfeld een heel politieke bloedgroepen steekspel. En politiek is al hetgeen waar logisch denken zich tegen verzet.

Drama 5
Sprookjes voor volwassenen. Ik kwam een stukje tegen van de hand van professor Cor Molenaar. Er zijn de afgelopen jaren diverse professoren voor minder sprookjes vertellen hun titel kwijtgeraakt. Puur uit de duim gezogen. Als je dit soort cijfers gaat geloven, waarin niemand zich herkent, dan is er echt iets mis met Veghel.