Lekker bezig met mijn maaltijdservice.nl winkeltje

In mijn blogs “Opknappertje” en “Online marketing” nam ik u al mee in mijn nieuwe project www.maaltijdservice.nl. Er is goed nieuws te melden: “we zijn over op een nieuwe webwinkel“. We zijn met deze stap pas, denk ik, halverwege het opknap traject maar hebben nu wel een paar hele mooie stappen gezet. We zijn beter aan het worden!

De belangrijkste puzzel is zoals altijd de samenstelling van een goed team. Dat zoeken naar het juiste team is ook een kwestie van proberen, van erin en eruit, van teleurstellingen, van gelukjes en uiteindelijk van goed samen klikken.

De bus kan pas gaan rijden als je de goede passagiers aan boord hebt en de verkeerde passagiers zijn uitgestapt.

Tot stand-brengers
Hoe klein ook: een evenwichtig team, daar staat en valt alles mee. Nu, in deze fase, heb je behoefte aan tot stand-brengers en niet aan in stand-houders. Aan zelfstarters en ontzorgers. Binnen je team werk je in deze webwinkelwereld niet noodzakelijkerwijs alleen met eigen mensen (het binnenteam), maar je hebt ook externe specialisten. Denk aan developers, online marketeers, fullfilment partners en in ons geval ook een goed keukenteam nodig die in je team passen (het buitenteam) en samen aan de slag willen. Dus een heel gepuzzel en gezoek naar de juiste samenstelling, de juiste samenwerking en werkwijzes, de juiste gedreven- en betrokkenheid. En dat ook nog zo mogelijk voorzien van passie (het “mijn winkeltje gevoel”).

De touwtjes uit handen geven en erop vertrouwen dat anderen de dingen goed doen is een van de moeilijke dingen als je aan het hoofd staat van een veranderende organisatie. Maar ik weet ook: hoe minder een bedrijf afhankelijk wordt van zijn topleider, hoe waardevoller het wordt. Je kunt het niet alleen.

www-wereld moeilijkheden
Webwinkelen is niet alleen logistiek of assortiment en betaalbaar lekker eten verkopen, de juiste communicatiesnaar weten te vinden richting je doelgroep, maar ook en vooral de technische kennis en kunde van de mogelijkheden en vooral moeilijkheden van de ‘www-wereld’. Heel technisch allemaal, technology, digital & data. Fintech kennen we allemaal inmiddels, maar dit maaltijdservice.nl food winkeltje begint voor mij op foodtech te lijken. Als je van dat tech zelf veel te weinig verstand hebt dan probeer je daar de juiste tech-mensen bij te halen die (gaan) begrijpen wat je uiteindelijk met je winkeltje wilt realiseren. Je wilt dat ze dat in de juiste tech-aanpak weten te vertalen. Én met je willen én kunnen samenwerken. Omdat ik er zelf niet van hou om met de de stroom mee te roeien, want dan ga je naar beneden, maakt dat je niet altijd de makkelijkste baas. Maar ik weet een ding zeker, of je nu offline of online en B2B of B2C zaken doet: we doen zaken met mensen en die denk ik in deze doelgroep te begrijpen.

Maaltijdservice

Wat maakt het complex? Als je meer dan een persoon ergens verantwoordelijk voor maakt, is er niemand verantwoordelijk. Oplossing: binnen ons team zijn de eindverantwoordelijkheden inmiddels helder verdeeld. De functie van wat in de buitenwereld Chief Technical Officer heet is in deze fase van de strijd extreem belangrijk gebleken. Nu ben ik niet zo van de chiefs, doet me altijd denken aan mijn favoriete jeugdboeken van Winnetou en Old Shatterhand, daarom heet die CTO bij ons hoofd bouwzaken en is dus 100% verantwoordelijk voor tech.

‘Tech’ teamleden denken en handelen in de klantenreis, vanuit de (hun) kennis van de techniek. Dat is logisch. De ander, bijvoorbeeld onze Eet-Smakelijk-Manager, doet dat juist en vooral vanuit de klant/gebruiker, dus vanaf de gevoelskant, precies omgekeerd. De truc is dus: hoe bouw je dan samen een functionele webwinkel die zorgt dat onze beoogde doelgroep ons, door zijn/haar online zoek- en winkelgedrag, min of meer ‘intuïtief’ vindt én ook door ons gevonden wordt. Om vervolgens op het web bij onze website aankomende makkelijk gaat begrijpen wat er allemaal te koop wordt aangeboden, vervolgens koopbereid wordt gemaakt, dan zonder ergernissen makkelijk converteert tot een order en dat dan ook nog allemaal leidende tot (herhaal)omzet.

De tevreden klant. Immers de echte waarde van een webwinkel zit in de CLV, de customer lifetime value.

Een heel proces en een hele klus, die klantreis. Maar bij succes de enige kans op winst. Tegelijk proberen we zoveel mogelijk van onze processen te automatiseren en te standaardiseren zodat er weinig handjes nodig zijn en het geheel hufterproof en costdriven is.

Ik heb het WAT en HOE maar weer eens geprobeerd puntig op te schrijven t.b.v de basisaanpak. Dit als toetsing instrument voor al onze nu te zetten stappen voorwaarts. Je kunt het verleden niet veranderen, dat is al voorbij, maar je kunt er wel van leren. Je realiseert je na een periode van verwaarlozing en dus instabiliteit nu ook weer, al toetsende, hoe belangrijk de juiste basisvisie is om succesvol te zijn. Je kunt gewoon niet écht optimaal presteren als de fundamenten niet goed zijn.

Wat eten we?

 • Lekker gezond, én makkelijk
 • Koelverse maaltijden dagelijks bereid
 • Keuze uit meer dan 150 maaltijden
 • Soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, toetjes en drankjes
 • Menu keuzes uit hollandse pot, oosters, wereldkeuken en vegetarisch
 • Ook dieet maaltijden zoals zoutarm, gluten en lactose vrij, gemalen, eiwitrijk.
 • Onze koks koken met zoveel mogelijk verse ingrediënten.

Hoe werken we?

 • Geen abonnement nodig.
 • Zowel makkelijk online als telefonisch te bestellen.
 • Vandaag voor 12 uur besteld, morgen voor 12 uur veilig en vers thuis bezorgd.
 • Van dinsdag t/m zaterdag, naar keuze, levering mogelijk in heel Nederland.
 • Gegarandeerde houdbaarheid minimaal 7 dagen in de koelkast.
 • Makkelijk en snel te verwarmen in de magnetron of oven.
 • Minimum bestelbedrag €27,50, bezorgkosten €4,75 vanaf €40 gratis bezorgd
 • Betaalmogelijkheden via Ideal en strippenkaart.
 • Onze klantenservice is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9 en 13.00 uur.

Dit is onze strategie, waarbij voor mij ook altijd speelt dat strategie ook kiezen is wat je niet doet.

De 4 D’s
Nu dus samen als maaltijdservice-team bezig met de 4 D’s: Je hebt een Droom, dat wordt een Design (hoe organiseren we dat het gaat werken? De droom wordt dus een plan), dat leidt tot Details (wie doet wat precies?) en dan is het een zaak van Discipline, dus dat het voor elkaar komt, anders blijft het bij vergezichten en dromen.

Discipline is ook : hoe harder je werkt en hoe minder je aan het toeval overlaat des te meer geluk je hebt.

En dan komt het team weer naar voren immers:

Plannen werken niet, hebben ze nooit gedaan, mensen werken.

Eet smakelijk. Ben benieuwd wat u er van vindt!
Gepubliceerd januari 2021